A  A  A +
Πίσω
Κλασικά σοκολατένια brownies
Κλασικά σοκολατένια brownies

Υλικά

Για μια 20x20cm λαμαρίνα:
Σοκολάτα κουβερτούρα 114 γρ.
Βούτυρο ζωικό 114 γρ.
Ζάχαρη κρυσταλλική 280 γρ.
Αβγά 2 τμχ
Αλεύρι 75 γρ.
Αλάτι 2 γρ.
Βανίλια 2 -3 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C βάζοντας μέσα τη λαμαρίνα με λαδόκολλα, κομμένη έτσι ώστε να περισσεύει στις δυο πλευρές. Σε μπεν μαρί αναμειγνύουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα με σύρμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αναμειγνύουμε για 1-2 λεπτά με σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κάπως γυαλιστερό στην υφή του.

Ρίχνουμε τη ζύμη μέσα στη λαμαρίνα και τη στρώνουμε ώστε να είναι ισόπαχη σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε το γλυκό στους 175°C για 30-35 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C βάζοντας μέσα τη λαμαρίνα με λαδόκολλα, κομμένη έτσι ώστε να περισσεύει στις δυο πλευρές. Σε μπεν μαρί αναμειγνύουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα με σύρμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αναμειγνύουμε για 1-2 λεπτά με σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κάπως γυαλιστερό στην υφή του.

Ρίχνουμε τη ζύμη μέσα στη λαμαρίνα και τη στρώνουμε ώστε να είναι ισόπαχη σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε το γλυκό στους 175°C για 30-35 λεπτά.

Τips & μυστικά

• Η κρούστα που έχουν τα brownies θυμίζει σε τραγανότητα αυτή της μαρέγκας. Για πιο τραγανή και γυαλιστερή λοιπόν κρούστα, χτυπήστε δυνατά και γρήγορα το μείγμα

αφού προσθέσετε τα αβγά.

• Αν σας αρέσει η πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση στο γλύκισμα και πάλι το καλό χτύπημα των αβγών παίζει σπουδαίο ρόλο στο αποτέλεσμα.

• Για καλύτερο δέσιμο των υλικών, ειδικά αν επιλέξετε συνταγή με μπαχαρικά όπως κανέλα κ.λπ., αφήστε το μείγμα για μια νύχτα στο ψυγείο πριν το ψήσετε.

• Γενικά τα brownies ψήνονται σε θερμοκρασίες από τους 163°C έως τους 177°C. Αν επιθυμείτε πολύ τραγανή, σχεδόν σκασμένη κρούστα και υγρή, μαστιχωτή εσωτερική δομή, ψήστε τα στους 204°C για το μισό χρόνο ψησίματος και αμέσως μετά τοποθετήστε τη λαμαρίνα πάνω σε πάγο!

• Η κρούστα που έχουν τα brownies θυμίζει σε τραγανότητα αυτή της μαρέγκας. Για πιο τραγανή και γυαλιστερή λοιπόν κρούστα, χτυπήστε δυνατά και γρήγορα το μείγμα

αφού προσθέσετε τα αβγά.

• Αν σας αρέσει η πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση στο γλύκισμα και πάλι το καλό χτύπημα των αβγών παίζει σπουδαίο ρόλο στο αποτέλεσμα.

• Για καλύτερο δέσιμο των υλικών, ειδικά αν επιλέξετε συνταγή με μπαχαρικά όπως κανέλα κ.λπ., αφήστε το μείγμα για μια νύχτα στο ψυγείο πριν το ψήσετε.

• Γενικά τα brownies ψήνονται σε θερμοκρασίες από τους 163°C έως τους 177°C. Αν επιθυμείτε πολύ τραγανή, σχεδόν σκασμένη κρούστα και υγρή, μαστιχωτή εσωτερική δομή, ψήστε τα στους 204°C για το μισό χρόνο ψησίματος και αμέσως μετά τοποθετήστε τη λαμαρίνα πάνω σε πάγο!

Aπό το τεύχος 106 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.