A  A  A +
Πίσω
Κέικ με προζύμι & γλάσο καραμέλας
Κέικ με προζύμι & γλάσο καραμέλας

Υλικά

Για γλάσο:
Βούτυρο 100 γρ.
Γάλα 50 γρ.
Ζάχαρη καστανή 80 γρ.
Για προζύμι (χυλό) 12 ωρών:
Αλεύρι 70% 500 γρ.
Ζάχαρη 50 γρ.
Ξηρή μαγιά 5 γρ.
Νερό 750 γρ.
Για κέικ:
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής 400 γρ.
Μπέικιν πάουντερ 20 γρ.
Ζάχαρη 200 γρ.
Αβγά 3 τμχ.
Ηλιέλαιο 100 γρ.
Γάλα χλιαρό 200 γρ.
Προζύμι (χυλός) 12 ωρών 200 γρ.
Αλάτι μια πρέζα

Βήματα

Εκτέλεση

Για γλάσο: Ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας βράζοντας τα υλικά για 2 με 3 λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Για προζύμι: Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά (προσοχή: σε πλαστικό σκεύος) και τα αφήνουμε στο ψυγείο 4ºC σκεπασμένα με βαμβακερό πανί για 12 ώρες.

Για κέικ: Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά να αφρατέψουν πολύ και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο λίγο – λίγο. Προσθέτουμε και το προζύμι σιγά – σιγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη χαμηλή ταχύτητα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε μαζί με το χλιαρό γάλα και μια πρέζα αλάτι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες μας, γεμίζουμε με τη ζύμη κατά τα 2/3 και ψήνουμε στους 180°C για 55 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και τέλος, περιχύνουμε με το γλάσο καραμέλας.

 Info:  Η ασυνήθιστη αυτή συνταγή για κέικ, χάρη στο προζύμι 12 ωρών που περιέχει, διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο γευστικό προφίλ, το οποίο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον χάρη στο γλάσο καραμέλας.

Συνταγή: Ελένη Καμάρφα

Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ