A  A  A +
Πίσω
Βολοβάν με σαλάτα ρόκας & πέστο
Βολοβάν με σαλάτα ρόκας & πέστο

Υλικά

Για σφολιάτα:
Αλεύρι σκληρό 250 γρ.
Μαργαρίνη ή βούτυρο για σφολιάτα (σκληρό) 225 γρ.
Νερό 125 ml.
Αλάτι ελάχιστο
Για σαλάτα ρόκας:
Φύλλα μαρουλιού 2 τμχ.
Ρόκα 50 γρ.
Φύλλα γαλλικής σαλάτας 2 τμχ
Φύλλα κόκκινης λόλα 2 τμχ.
Κοτόπουλο κομμένο καρέ 150 γρ.
Τοματίνια 10 τμχ.
Ηλιέλαιο 50 ml
Ξίδι μπαλσάμικο 20 ml
Μουστάρδα 1 κ.γ.
Μέλι 1 κ.γ.
Σάλτσα πέστο 1 κ.σ.
Αλατοπίπερο

Βήματα

Εκτέλεση

Για σφολιάτα: Ακολουθούμε τη βασική συνταγή.

Για σαλάτα: Αφού πλύνουμε πολύ καλά και στραγγίσουμε τα λαχανικά ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας αρχικά σ' ένα μίξερ χειρός τη μουστάρδα με το μέλι, το αλατοπίπερο και το πέστο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπαλσάμικο και το ηλιέλαιο λίγο – λίγο. Κόβουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε με το ντρέσινγκ.

Μοντάρισμα & ψήσιμο: Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε φύλλο και κόβουμε τα δισκάκια του βολοβάν με δυο διαφορετικά μεγέθη κουπ πατ. Μοντάρουμε τα βολοβάν, τα τρυπάμε με πιρούνι περιμετρικά, τα χαράζουμε με μαχαιράκι, τα αλείφουμε με αβγό και τα ψήνουμε στους 180°C για 15  - 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν, τα γεμίζουμε με τη σαλάτα.

 Tip:  Για να σχηματιστεί η "φωλιά" που θα φιλοξενήσει τη γέμιση του βολοβάν, κολλάμε ένα δισκάκι σφολιάτας (που έχουμε αφαιρέσει με κουπ πατ το εσωτερικό του) πάνω σε ένα άλλο, ίδιας διαμέτρου. Για να κολλήσουν μεταξύ τους χωρίς τον κίνδυνο να ξεκολλήσουν κατά το ψήσιμο, περνάμε τη βάση με ένα βρεγμένο πινέλο.

Συνταγή: Ζαφείρης Κλωνάρης

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 109 (Ιούλιος/Αύγουστος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.