Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Λουκουμάδες: Εναλλακτικές και new age γεύσεις για το παραδοσιακό γλύκισμα!
Λουκουμάδες: Εναλλακτικές και new age γεύσεις για το παραδοσιακό γλύκισμα!

Οι λουκουμάδες επιστρέφουν! Επανακτούν τη χαμένη τους αίγλη και ανακηρύσσονται ως μια νέα τάση, που επιδεικνύει ήδη μερικές από τις πλέον εξαιρετικές επιχειρηματικές προσπάθειες στην εγχώρια Καφεστίαση. Όλοι οι επιχειρηματίες συμφωνούν ότι για τη δημιουργία των μαγαζιών τους εν μέσω οικονομικής κρίσης χρειάστηκε μεράκι, αγάπη για τους λουκουμάδες και πάνω απ’όλα όραμα για κάτι διαφορετικό.

Η νέα φιλοσοφία... Ο κ. Στάθης Σαγιαδινός από την “Κιμωλία” στην Κεφαλλονιά τονίζει πως “με το concept αυτό αναλάβαμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την ιδέα του παραδοσιακού ελληνικού εδέσματος που ο κόσμος ενώ το αγαπάει ιδιαίτερα, το έχει ξεχάσει”. Με την ίδια λογική και ένα σύγχρονο ύφος, ξεκίνησε την πορεία του και το “Lukuμαδες”. Σύμφωνα και με τον κ. Νίκο Ησσαϊάδη “δίνουμε έμφαση στην εξελιγμένη παράδοση με λουκουμάδες που παρασκευάζονται επιτόπου στην open κουζίνα, γεμίζονται με κρέμα λεμόνι ή σοκολάτα, και συνοδεύονται με παγωτό και toppings”. Ο κ. Θάνος Χαριτάτος από τη “Lookoomania” στη Γλυφάδα μάς εξηγεί πως “το κίνητρο για το άνοιγμα αυτού του μαγαζιού ήταν η αγάπη μας για το προϊόν και η αξιοποίηση όλων των γευστικών τους δυνατοτήτων. Το ζυμάρι που είναι κατά βάση άγλυκο συνδυάζεται κάλλιστα και με αλμυρές προσθήκες για να αποτελέσει ένα snack και όχι ένα ακόμη επιδόρπιο”. Στην αναζήτηση καθαρών γεύσεων και στην έξυπνη προσθήκη πινελιών από άλλες κουζίνες, βασίστηκε το concept του “Loukumami”. Η εκπρόσωπος των δύο ιδιοκτητών του νέου αυτού καταστήματος, κα. Βιβή Πολυκανδριώτη, διευκρινίζει πως “οι επιχειρηματίες σκέφτηκαν πως θα ήταν μια πρωτότυπη ιδέα να δημιουργούσαν ένα μοντέρνο ευχάριστο μαγαζί, το οποίο θα εξειδικεύεται σε λουκουμάδες από διαφορετικές κουλτούρες. Έτσι, πρόσθεσαν στο core menu τα ισπανικά churro και τα γαλλικά beignet που βασίζονται επίσης σε ζύμη λουκουμάδων”. Στη διαφορετικότητα ως προς το χώρο και την ιδέα, αλλά και στην ταυτόχρονη στήριξη ενός κλασικού ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος στόχευε και ο κ. Δημήτρης Αμεντάς του “Μελούκ” στο Χαλάνδρι: “Στο Μελούκ οι κλασικές γλυκές γεύσεις θα συμπληρώνονται με νέες, αλμυρές και γλυκές και θα συνδυάζονται με house cocktails για όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. ”.

Η ανταπόκριση του κοινού

Η περιέργεια και η διστακτικότητα που μετατρέπονται σε δεκτικότητα του καταναλωτικού κοινού απέναντι σε καθετί καινούργιο είναι αυτό που επισημαίνεται από όλους τους επιχειρηματίες. Στο “Μελούκ” το 40% των πιάτων που σερβίρονται είναι αλμυροί λουκουμάδες, με το ποσοστό αυτό να εμφανίζει μια δυναμική αύξησης. Στη “Lookoomania” και στο “Lukuμαδες” παρά την αρχική απορία και επιφύλαξη, όσοι είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν εκπλήσσονται ευχάριστα και επανέρχονται. Στο “Loukumami”, πάλι, οι τριών ειδών λουκουμάδες κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο διστακτικών. Μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, εμφανίζουν οι αντιδράσεις εκτός των αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαγιαδινός επισημαίνει: “Ο κόσμος είναι δύσκολος ως προς τη διαφορετικότητα και αγαπάει πολύ τη παράδοση. Παρ’ όλα αυτά επιμένουμε στις εναλλακτικές μας”.

New age γεύσεις που ξεχωρίζουν!

 1.  Σε... σουβλάκι: Το διασημότερο ελληνικό street food δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους λουκουμάδες. Αυτό είχαν στο μυαλό τους και οι ιδιοκτήτες της “Κιμωλίας” που πέρασαν τα αφράτα ζυμαράκια σε ξύλινο stick, τα περιέλουσαν με μαύρη σοκολάτα και τα γαρνίρισαν με τριμμένο αμύγδαλο.

 2.  Έθνικ αναφορές: Το “Loukumami” αποδεικνύει περίτρανα πώς μια ιδέα μπορεί να μεταφερθεί σε πολλές χώρες και να αποκτήσει σαφείς έθνικ αναφορές. Εδώ η ζύμη των λουκουμάδων μιλά και... ισπανικά με λαχταριστά churros που βουτάει ο πελάτης σε ζεστή σοκολατένια dip ή γαλλικά δοκιμάζοντας τα κομψά beignet.

 3.  Βάση παγωτού: Οι λουκουμάδες είναι η ιδανική λύση για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό από χωνάκι βάφλας/κυπελλάκι, βάφλα ή κρέπα. Στη “Lookoomania” γαρνίρονται και με σιρόπι της αρεσκείας του πελάτη, ενώ ξεχωρίζει o συνδυασμός με παγωτό καζάν ντιπί, όπως προτείνει το “Lukuμαδες”.

 4.  Αλμυρό snack: Τα φρεσκοτηγανισμένα ξανθά ζυμαράκια αναδεικνύονται και σε αλμυρό snack για κάθε ώρα της ημέρας, με την προσθήκη ανάλογων υλικών. Για παράδειγμα, η “Κιμωλία” με κασέρι- μπέικον/ τσένταρ-μπέικον, το “Μελούκ” με ριγανάδα και η “Lookoomania” με σος cocktail-θαλασσινά (γαρίδες, τόνο).

 5.  Greek touch: Ξεχωρίζουν τα ελληνικά παραδοσιακά υλικά που “παντρεύονται” με τους λουκουμάδες και τους αναδεικνύουν σε cult γευστική πρόταση, όπως ο συνδυασμός στούμπας (παραδοσιακό κεφαλονίτικο τυρί)-μέλι-σουσάμι στην “Κιμωλία”, ξινομυζήθρα-μέλι στο “Μελούκ”, λιαστή ντομάτα-κεφαλοτύρι σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά.

Λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης

"Το προϊόν επειδή είναι αγαπημένο ως παραδοσιακό επιδόρπιο και μάλιστα από όλες τις ηλικίες, έχει πολλές δυνατότητες, ειδικά αν αξιοποιηθεί σε όλο του το φάσμα για να καλύπτει ανάγκες όλων των ωρών και εποχών. Με την κατάλληλη προώθηση μπορεί να γίνει η νέα μόδα και αυτό επιδιώκουμε με ανάπτυξη παρόμοιων καταστημάτων με μοντέρνο στιλ και ύφος”, μας εξηγεί ο κ. Χαριτάτος. Ανάλογες και οι απόψεις του κ. Ησσαϊάδη: “Είναι εύκολο να το ξανά-αγκαλιάσει ο κόσμος. Έχουμε δει προϊόντα που εμφανίζονται ξαφνικά, να δημιουργούν trend και να έχουν μικρή διάρκεια. Εμείς πιστεύουμε πολύ στην αξία των λουκουμάδων και στόχος μας είναι να τους επαναφέρουμε στο σήμερα”. Σκοπός και των ιδιοκτητών του “Loukumami” είναι να επανενταχθούν οι λουκουμάδες στη διατροφική καθημερινότητα: “Η φιλοσοφία μας εξάλλου είναι ότι η ποιότητα δεν θα πρέπει απαραιτήτως να ταυτίζεται με την ακρίβεια και πως θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή”. Ο κ. Αμεντάς από την πλευρά του επισημαίνει πως “το επόμενο διάστημα αναμένει και άλλα μαγαζιά με λουκουμάδες, με το “Μελούκ” φυσικά να εξακολουθεί one-of-a-kind εγχείρημα. Εμείς θα υποστηρίξουμε την ιδέα μας όσο μπορούμε γιατί πιστεύουμε σε οτιδήποτε ελληνικό και το αποδεικνύουμε επενδύοντας στην ελληνική παράδοση και έμπνευση με σύγχρονο τρόπο”. Ενώ ο κ. Σαγιαδινός επισημαίνει πως “επειδή η πάλαι ποτέ διασκέδαση του Έλληνα “βγαίνω-έξω-για-λουκουμάδες” έχει εκλείψει, εκτιμώ πως είναι η ευκαιρία να την επαναφέρουμε σε μία πιο εμπορική και σύγχρονη μορφή που να συνάδει με την εποχή. Και επομένως να παρακινήσουμε κάθε Έλληνα καταναλωτή να βγει έξω για ποιοτικούς λουκουμάδες”!

Τα νέα λουκουματζίδικα

 1.  ΜΕΛΟΥΚ: Σ’ αυτό το πρωτότυπο all day café bar, οι λουκουμαδες συνδυάζονται με cocktails, σε μια “συνεχή μάχη ανάμεσα στην παράδοση και το σύγχρονο”, όπως μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Αμεντάς.

 2.  LOUKUMAMI: Η νέα άφιξη στο κέντρο της Αθήνας πήρε το όνομά της, από τις λέξεις “λουκουμάς” και “umami” (η πέμπτη γεύση μετά το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Η “γεύση της νοστιμιάς”).

 3.  LUKUΜΑΔΕΣ: Αναβιώνουν την κλασική συνταγή σε ένα μοντέρνο χώρο στην οδό Αιόλου στην Αθήνα. Το νέο αυτό concept εστιάζει στο authentic look (μωσαϊκό και ξύλο), τις γλυκές γεύσεις και το παγωτό.

 4.  LOOKOOMANIA: Άνοιξε τις πόρτες του από τον κ. Θάνο Χαριτάτο τον περασμένο Ιούλιο στη Γλυφάδα και προσφέρει παραδοσιακές γλυκές παραλλαγές, αλλά και πιο μοντέρνες εκδοχές των λουκουμάδων.

 5.  ΚΙΜΩΛΙΑ: Το γεμάτο σύγχρονες πινελιές λουκουματζίδικο στο Λιθόστρωτο του Αργοστολίου του κ. Στάθη Σαγιαδινού, προτείνει λουκουμάδες με... γιαγιαδίστικη συνταγή και ελληνικές γαρνιτούρες.  

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Απο το τευχος 50 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2013) του περιοδικού Snack & Coffee.